Ingredience:
- Cibule, nakrájená najemno (doporučuji šalotku místo klasické cibule)
- Česnek, nasekaný
- Slanina, nakrájená na kousky
- Sůl a pepř, podle chuti
- Chilli papričky nebo jalapeños, nakrájené na tenké plátky
- Krájená rajčata v omáčce (plechovka)
- Vejce
- Parmazán, nastrouhaný
- Čerstvá petrželka, nasekaná
- Balkánský sýr nebo feta, nadrobený
Postup:
- Na středním plameni zahřej pánev, přidej nakrájenou slaninu a opeč ji dozlatova.
- Přidej cibuli a česnek a restuj, dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu.
- Přidej chilli papričky a chvilku restuj, aby se chuť uvolnila.
- Přisyp krájená rajčata a ochuť solí a pepřem. Promíchej a nech směs vařit na mírném plameni asi 10–15 minut, dokud omáčka trochu nezredukuje.
- Udělej v omáčce malá hnízda a rozklepni do každého jedno vejce.
- Zakryj pánev pokličkou a vař, dokud nejsou vejce skoro hotová podle tvého gusta (např. s tekutým žloutkem).
- Když jsou vejce skoro hotová, posyp je parmazánem, petrželkou a nadrobeným balkánským sýrem nebo fetou.
- Opět přikryj pokličkou a nech na mírném plameni, dokud se sýry neroztečou.
- Jakmile je sýr rozpuštěný, odstav z ohně a můžeš podávat!
Podávej s čerstvým chlebem. Dobrou chuť!